Echo werkvorm met stemgebruik

Inleiding:

Deze werkvorm doe ik vaak aan het begin van een bijeenkomst. Vaak om direct in de ervaring te komen, en jezelf zichtbaar en hoorbaar te maken. Door deze stemoefening blijft de indruk van iemand uit de groep beter hangen. Het verbindt de groep meteen op een prettige manier. De veilige sfeer wordt direct voelbaar.

Het is een integere werkvorm waarbij de deelnemer zelf kan kiezen om zijn eigen naam voor  de groep te zeggen of te zingen. Wil iemand dit niet, dan is dat prima en mag hij/zij de beurt doorgeven. Het omarmen van weerstand, leidt vaak tot het smelten ervan. Als je aan het eind terugkomt de persoon die aanvankelijk niet wilde, kan het zo maar zijn dat er dan wel genoeg veiligheid ervaren wordt om in contact, uit de comfortzone te stappen.

Jouw eigen naam door de groep terughoren als een echo van wat jij zojuist gezongen hebt, is een hele bijzondere ervaring. Voor mij telkens weer een kadootje om te doen en te ervaren.

Algemeen doel:

– Autonomie vergroten

– Veiligheid en verbondenheid ervaren

– Plezier beleven

– Eigenwaarde vergroten

– Identiteit versterken

De ervaring bieden van ruimte innemen en de verbinding aangaan (hechting). Staan en uitspreken van eigen naam kan de autonomie en eigenwaarde versterken. Het terug horen van je naam in koor kan een versterkende werking hebben op het gevoel gezien en gehoord te worden. Plezier: het kan enorm veel plezier geven om je naam in koor terug te horen, maar ook om iemands naam in koor na te zingen. 

Specifiek doel:

– Direct je stem gebruiken /  zingen voor de groep.

Uitvoering: in groep. Fysieke bijeenkomst of online live via bijvoorbeeld Zoom.

1. Je laat iemand zijn naam zo langzaam mogelijk zeggen op 1 uitademing (diegene zingt op dat moment zijn naam). Als het moment erom vraagt, doe je het eerst zelf voor. 

2.  De groep zingt de naam gezamenlijk na, wat de echo is. Benoem dat de groep het nadoet naar eigen kunnen. Als een toon te hoog of te laag is, geef dan aan dat de deelnemer in de groep zijn eigen toon ’teruggeeft’ aan de de solist.

 

Wil jij jouw stemwerkvorm ook delen?

Klik op de button hier beneden.