De sirene-oefening

Inleiding:

Zoek die moeiteloze toon. Dat betekent: zonder forceren, maar ook zeker zonder inhouden. Maar hoe dan? Hoe vind je nou een toon die moeiteloos uit je komt? 

Een manier is de sirene-oefening. Je vindt deze ook op de SingInsideOut_ Instagram

Algemeen doel:

– Leren luisteren naar je lichaam.

Los van het resultaat van je de toon die uit je komt. 

Specifiek doel:

– de moeiteloze toon vinden.

Uitvoering: in groep of individueel

1. Adem diep in.

2. Gebruik je hele uitademing: zet een zo hoog mogelijke toon in en laat die naar beneden glijden tot een zo laag mogelijke toon. Als je nog adem over hebt, ga je ook direct terug naar de hoge toon. Als een sirene. 

3. Herhaal de oefening en neem je keelgebied waar. Merk op wanneer het minder fijn voelt aan je stem (waarschijnlijk bij de heeeele hoge en heeeele lage tonen). 

4. Laat je stem nog 1x van hoog naar laag ‘glijden’ en blijf dan hangen op een toon, die moeiteloos jouw keel uitkomt. Houd die toon aan. Adem nog een keer diep in en herhaal die toon. Voelt het nog steeds moeiteloos? Merk op hoe dat voelt voor jouw stem. Het moet comfortabel voelen. Lekker voor je lichaam. Los van jouw oordeel over de toon an sich. 

5. Probeer dit gevoel in je geheugen te griffen. Het gevoel van moeiteloos een klank uit je stem laten komen. Misschien is het de volgende keer een andere klank. Elke moment is anders. Luister daarbij dus naar wat je lichaam aangeeft.

6. Hoogstwaarschijnlijk is de moeiteloze klank een toon in je borststem. Ofwel je spreekstem.

 

Wil jij jouw stemwerkvorm ook delen?

Klik op de button hier beneden.